Bevezető

A magyarezredek.hu oldal az Osztrák-Magyar Monarchián belüli Magyar Királyság területéről felállított alakulatok információs portálja.

Térképes nézet:

A korabeli hadkiegészítési rendszer alapjaira illesztett térképes megjelenítés lehetővé teszi a magyarországi közös felállítású, és magyar királyi honvéd ezredek diszlokáció szerinti megjelenítését. A részletesebb áttekintést a gyalogság, lovasság, tüzérség, valamint a műszaki csapatok közötti váltás biztosítja. A hadtestekre, illetve honvédkerületekre osztott rendszeren belül további részletesebb információk jeleníthetők meg a területen elhelyezkedő hadosztályokról, ezredekről, illetve önálló zászlóaljakról.

Megjegyzés:

A megjelenítés az 1914-es év békehadrendjének állapotát rögzíti, mivel 1913-tól már gyakorlatilag megegyezett a közös hadtestek és a honvédkerületek kiegészítési területe. A későbbi, háborús időszak átszervezéseinek megjelenítése pedig használhatóság rovására vált volna.

Digitális dokumentumtár:

Portálunk a magyarországi alakulatokról megjelent világháborús összefoglalásokat, fegyvernem történeteket, vitézi tettek gyűjteményeit dolgozza fel, a Hadtörténeti Könyvtár, valamint a Hadtörténeti Múzeum Könyvgyűjteményének kollekciójára alapozva. Gyűjteményeink sajnos nem teljes körűek, ugyanakkor a széles körű gyarapításnak köszönhetően a vonatkozó kiadványok közel 95%-a megtalálható bennük. Ebből a merítésből készültek a portálunkon kereshetővé tett, digitalizált tartalmak. A kiadványokhoz eljuthatunk a főmenüből, vagy a keresett ezred térképen keresztül elérhető adatlapjáról – amennyiben kapcsolódik az alakulathoz dokumentum.

Az egyes könyvek a webböngésző új lapján megnyíló megjelenítőben válnak olvashatóvá, lapozhatóvá.

Az adott kiadványokból a többoldalas nézetben kiválaszthatók a nyomtatásra szánt oldalak. Alkalmanként egy-egy dokumentumból 5-5 oldal nyomtatására van lehetőség.

Adatbázis:

A digitalizált kiadványokban a kutatónak lehetősége van egyszerű, vagy összetett kereséssel fellelni a konkrét információt. Az egyszerű kereső a teljes szövegben, vagy az egyes dokumentumokban keres a megadott kifejezésre.

Az összetett keresés során a választható mezőkből különböző szűrőket kapcsolhatunk a találatok szűkítésére. Jellemző az egyes személyekre vonatkozó információk keresése, így a találatok pontosságát különböző metaadatok segítik: pl. arcképcsarnokban, vagy vitézi tettek leírása közt van meg a keresett név.

A keresett kifejezés könnyebb megtalálhatóságát a szövegen belül kiemelés segíti.